ΔΟΓΚΑΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Ο Δημοσθένης Δόγκας γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και είναι μόνιμος κάτοικος της Ανατολικής Αττικής, του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Έχει σπουδάσει Χρηματοοικονομικά και Ναυτικό Δίκαιο στα Πανεπιστήμια Greenwich και Hunddersfield της Μ. Βρετανίας. Το 2002 έλαβε Master στην ειδικότητα Maritime of Law στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield.
Δραστηριοποιείται επαγγελματικά και επενδυτικά με την αγροτική και οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής και Νότιας Αττικής. Επίσης, ασχολείται με τα Xρηματοoικονομικά, τον Aγροτουρισμό αλλά και ενεργά ως πολίτης και δημότης με τα κοινά και τον εθελοντισμό.
Τον Μάιο του 2014 στις Δημοτικές Εκλογές διεκδίκησε τη δημαρχία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, όπου και εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος, ως Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης «Δημοτική Βούληση».
Εξελέγη σε καίριες θέσεις του Δήμου, όπως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Μέλος στο ΔΣ του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Η εθελοντική προσφορά είναι η «δεύτερη» φύση του, καθώς συμμετέχει σε ποικίλες δράσεις (αναδασώσεις, πολιτική προστασία, καθαρισμό ακτών κτλ.) και σε ποικίλους φορείς και συλλόγους, σε ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ξεκίνησε την ενασχόληση του με τον εθελοντισμό το 1984 ως ενεργός εθελοντής του Παγκόσμιου Οργανισμού των Προσκόπων, όπου και παραμένει ενεργός έως σήμερα, ενώ έχει διατελέσει και Μέλος της Γενικής Εφορίας του Σώματος των Ελλήνων Προσκόπων.
Συμμετέχει ενεργά ως Μέλος και εθελοντής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος και της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Βάρης.
Είναι, επίσης, υποστηρικτής πολλών φιλοζωικών και περιβαλλοντικών σωματείων στην Αττική όπως της «Φιλοζωικής Βούλας» όπως και του Φιλοζωικού Συλλόγου «Μεριμνώ» Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας και του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων (ΚΑΖ) Ανατολικής Αττικής.
Έχει τιμηθεί με το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων των Προσκόπων για την οργάνωση, διοίκηση και αποπεράτωση της ανακαίνισης Προσκοπικού Κατασκηνωτικού κέντρου Αγίου Ανδρέα του Δήμου Μαραθώνος, αλλά και με το μετάλλιο 1ης θέσης στους Αγώνες Παραδοσιακών Σκαφών Σύρου – Πάρου “Classic Yacht Race» το έτος 2013. Υπήρξε επίσης Εθελοντής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Ασχολείται με τη φωτογραφία, την ιστιοπλοΐα και τη διάσωση ελληνικών παραδοσιακών σκαφών ως Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου «Πρωτέας» Χαλκίδας, επίσημου εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας για τη Διάσωση και Διατήρηση της Ναυτικής Τέχνης και Παράδοσης αλλά και Διατήρησης των Παραδοσιακών Σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Εuropean Μaritime Ηerritage (Ε.Μ.Η) της UNESCO.
Ο Δημοσθένης Δόγκας, στο πλαίσιο της πολυποίκιλης κοινωνικής προσφοράς του, κατασκεύασε και παραχώρησε με οικογενειακή δωρεά την Πλατεία Γεωργίου Κ. Δόγκα, πρώτου Κοινοτάρχη Βούλας, στη Βούλα, η οποία θεωρείται τοπόσημο και κοσμεί την παραλιακή λεωφόρο.
Ασχολείται με την ποίηση από τα εφηβικά του χρόνια εμπνεόμενος από τη φύση, τα ταξίδια, τον εθελοντισμό και τις ανθρώπινες σχέσεις. Με την ιδιότητα του συγγραφέα έχει εκδώσει τέσσερις συλλεκτικές ποιητικές συλλογές: «Δημοσθένους Σκέψεις/Ο Σκοπός/vol Ι» το έτος 2018, τη «Δημοσθένους Σκέψεις/Της Αλλαγής το Πρόσωπο/vol II» το έτος 2020, την «Ηρώων Απόγονοι, 1821 – 2021, 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», έκδοση η οποία εγκαινίασε την ακουστική βιβλιοθήκη του Κέντρου  Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα με τη φωνή της γνωστής ερμηνεύτριας Πέγκυ Ζήνα και την «Μικράς Ασίας 22, 1922 – 2022, 100 Χρόνια Μνήμης από την Μικρασιατική Εκστρατεία» με σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την Μικρασιατική Εκστρατεία, υπό την αιγίδα του Πολεμικού Μουσείου και από τις εκδόσεις Οσέλοτος. Τέλος, ο Δημοσθένης Δόγκας είναι μέλος στην Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και Μέλος στην Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

Social

Γιάννης Σγουρός © 2023. All Rights Reserved