Τρία χρόνια χωρίς σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής – Γ. Σγουρός : Βάζουμε τέλος στην προχειρότητα και στην κακοδιαχείριση

Την αποφασιστικότητά του να μπει τέλος στην προχειρότητα και στην κακοδιαχείριση στη διαχείριση των απορριμμάτων στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας τονίζει ο Γιάννης Σγουρός με αφορμή το γεγονός ότι η Αττική εδώ και 3 χρόνια δεν έχει εγκεκριμένο σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων της.

Όπως επισημαίνει ο υποψήφιος περιφερειάρχης η ελληνική νομοθεσία επιτάσσει ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται σε τρία επίπεδα : Εθνικό, Περιφερειακό, Τοπικό.

Σήμερα αν και υπάρχουν Εθνικός και Τοπικοί Σχεδιασμοί,  με ευθύνη της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΕΔΣΝΑ), τη διοίκηση του οποίου εμπιστεύεται ο κ. Χαρδαλιάς, αφού ο πρόεδρός του ΕΔΣΝΑ θα είναι υποψήφιος με την παράταξή του,  Περιφερειακός Σχεδιασμός για την Αττική δεν υπάρχει.

Ο προηγούμενος  που εγκρίθηκε το 2016 είχε ορίζοντα ολοκλήρωσης το … 2020 (!). Για το 2021 και μετά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη

Την ίδια στιγμή αν και χωρίς σχέδιο, ο αρμόδιος φορέας διενεργεί – ακόμη και παραμονές των εκλογών – φωτογραφικούς και υπερκοστολογημένους διαγωνισμούς και προγραμματίζει δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ φορτώνοντας ολοένα με περισσότερα χρέη και βάρη τους πολίτες και τις νέες δημοτικές αρχές που θα προκύψουν, χωρίς να υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι , γεγονός που έχει ήδη καταγγελθεί στις αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές.

Οι ευθύνες για όλη αυτή την προχειρότητα και κακοδιαχείριση είναι πολύ μεγάλες για την απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αλλά για τον κ. Χαρδαλιά ο οποίος επέλεξε να εντάξει στα ψηφοδέλτιά του τον σημερινό Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ στηρίζοντας τις παραπάνω πολιτικές.

Αμείλικτα είναι  και τα ερωτήματα που τίθενται που ζητούν επιτακτικά απαντήσεις :

  • Γιατί εδώ και 4 χρόνια δεν επικαιροποιήθηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός;
  • Πως γίνεται να διενεργούνται δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς κανένα επενδυτικό και επιχειρησιακό σχέδιο αλλά και χωρίς εξασφαλισμένες πιστώσεις;;
  • Γιατί δεν έχει προχωρήσει κανένα απολύτως μικρό ή μεγάλο έργο στην Αττική;
  • Γιατί οι διαγωνισμοί των Μονάδων Ανακύκλωσης και Ανάκτησης έχουν παγώσει εδώ και πολλούς μήνες;
  • Γιατί ο φορέας δεν έχει ψηφίσει για το 2023 Κανονισμό Τιμολόγησης; Μήπως γιατί το κόστος για τους πολίτες θα εκτοξευθεί στα ύψη ;;;

«Η παράταξή μας δεσμεύεται ότι μία από τις βασικές της προτεραιότητες θα είναι η επικαιροποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής ώστε να μπουν επιτέλους τα θεμέλια σε συνεργασία με τους δήμους για να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών με σεβασμό στις αρχές της αυτάρκειας και της εγγύτητας. Θα εφαρμόσουμε  τις καλές πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια μέσα από τα σχολεία, εκεί όπου πρέπει να μπουν οι βάσεις της περιβαλλοντικής συνείδησης» τόνισε σε δηλώσεις του ο Γ. Σγουρός και πρόσθεσε «Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και όσοι υπόσχονται λύση του προβλήματος σε τρία χρόνια όπως ο κ. Χαρδαλιάς ουσιαστικά παραπλανούν τον κόσμο, είτε εν γνώση, είτε εν αγνοία τους. Χρειάζεται σοβαρός σχεδιασμός, σύνεση και συναίνεση και όχι υποσχεσιολογία που τα προηγούμενα χρόνια πληρώσαμε πολύ ακριβά αφού ο περιβαλλοντικός και οικονομικός αντίκτυπος για την Αττική είναι ήδη τεράστιος». 

Επικοινωνήστε μαζί μας