ΧΙΩΤΙΝΗ – ΚΥΒΕΛΟΥ ΣΤΕΛΛΑ

H Στέλλα  Xιωτίνη – Κυβέλου είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού/Διδακτορικού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος. Αρχιτέκτων-Μηχανικός ΕΜΠ, Διδάκτωρ Χωροταξίας, Περιφερειακού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας του Παν.Paris I-Panthéοn-Sorbonne και με μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Εξειδικεύθηκε σε ζητήματα τοπικής ανάπτυξης/αυτοδιοίκησης, Ευρωπαϊκής πολιτικής περιβάλλοντος (EIPA,Maasticht), Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) και Γαλάζιας Οικονομίας.
Διετέλεσε στέλεχος της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάλυσης Πολιτικής του Υπ.Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1988-2002), και διευθύντρια του Εθνικού Σημείου Επαφής ESPON2013 (2007–2014) για τις Πόλεις και τις Περιφέρειες.
Τα πεδία δραστηριοποίησής της εστιάζονται στον χωρικό / αστικό σχεδιασμό, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον θαλάσσιο σχεδιασμό, την πολιτιστική κληρονομιά, τον τουρισμό.
Έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμων και ως συντονίστρια σε πλήθος Ευρωπαϊκών έργων, για την περιβαλλοντική ποιότητα πόλεων και κτιρίων, την γαλάζια οικονομία, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, την  φυσική / πολιτιστική  κληρονομιά και τον τουρισμό.
Από το 2019, είναι εστιακό σημείο ως ανεξάρτητη εμπειρογνώμων για τον θαλάσσιο σχεδιασμό στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός στήριξης για τον ΘΧΣ και την Γαλάζια οικονομία, DGMARE / CINEA).
Το 2011, τιμήθηκε από την Γαλλική κυβέρνηση ως «Chevalier à l’ordre de Palmes Académiques».
H κ. Χιωτίνη-Κυβέλου  είναι επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας (2022-2025).
Έχει μεγάλο συγγραφικό έργο και αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ και εφημερίδες.

 

 

Social

Γιάννης Σγουρός © 2023. All Rights Reserved