Γ. Σγουρός : Ευθύ κατηγορώ κατά κυβέρνησης και Χαρδαλιά – Εδώ και τρία χρόνια δεν έχει συσταθεί η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου για τα αναγκαία έργα Πολιτικής Προστασίας

Ευθύ κατηγορώ προς την κυβέρνηση και τον  εκλεκτό της για την Αττική Ν. Χαρδαλιά εξαπέλυσε ο Γιάννης Σγουρός με αφορμή το γεγονός ότι τρία χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου για την αναβάθμιση του θεσμού της Πολιτικής Προστασίας (ν. 4662/2020) δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου που είναι αρμόδια για τον χαρακτηρισμό ενός έργου ως κατεπείγοντος ώστε να υλοποιείται άμεσα και κατά προτεραιότητα.

Την απίστευτη αποκάλυψη έκανε … ο ίδιος ο κ. Χαρδαλιάς σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό μέσο (Action24) όπου τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής [ακολουθεί το απόσπασμα] :  «Χρειάζεται γι’ αυτό να προχωρήσουμε στη σύσταση Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, έτσι ώστε οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες να ξέρουν τι ακριβώς να κάνουν και πού».

Σύμφωνα με το άρθρο 42 του ν. 4662/2020 σε περίπτωση που κάποιο έργο ή εργασία είναι κατεπείγουσα επί θέματος Πολιτικής Προστασίας και ανεξάρτητα από το εάν έχουν εκδοθεί αποφάσεις περί κήρυξης μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τότε μπορεί κατ’ άρθρο 42 Ν.4662/2020 να γίνουν έργα ή εργασίες αφού όμως πρώτα προηγηθεί χαρακτηρισμός από ειδική πολυμελή Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου που συστήνεται από τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα σε περίπτωση που ένα έργο ή εργασία, έχει χαρακτηριστεί ως κατεπείγον και άμεσης υλοποίησης, η εκτέλεσή του ακολουθεί τις διαδικασίες των άρθρων 25 και 26 κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης και η έγκριση τυχόν περιβαλλοντικών όρων και λοιπών αδειοδοτικών απαιτήσεων πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενενήντα (90) ημερών.

Ωστόσο η κυβέρνηση μέλος της οποίας υπήρξε ο κ. Χαρδαλιάς αδιαφόρησε πλήρως στο να ενεργοποιήσει έναν μηχανισμό που η ίδια θέσπισε, με αποτέλεσμα η χώρα και η Αττική να είναι ανοχύρωτες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που απειλούν τη ζωή και την περιουσία των πολιτών.

«Η προστασία της ασφάλειας και της ζωής των πολιτών πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για όλους. Δεν είναι όμως από ό,τι φαίνεται για την Κυβέρνηση και τον εκλεκτό της κ. Χαρδαλιά που εδώ και τρία χρόνια παρέλειψαν να κάνουν το πιο απλό. Να συγκροτήσουν μία Επιτροπή και να ενεργοποιήσουν έναν μηχανισμό πρόληψης και άμυνας για τον πολίτη. Είτε οφείλεται σε αμέλεια, είτε σε άγνοια, είτε σε αδιαφορία το αποτέλεσμα για τον πολίτη είναι το ίδιο. Και αποδεικνύεται βέβαια καθημερινά ότι όσα συμβαίνουν στην χώρα δεν είναι τυχαία και ότι δεν φταίει μόνο η κλιματική αλλαγή. Το κράτος βυθίζεται στην ίδια του την επιχειρησιακή ανεπάρκεια και ανικανότητα παρασύροντας τους πολίτες που το εμπιστεύονται. Εάν χρειάζονται τρία χρόνια για να συγκροτηθεί μία επιτροπή πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να υλοποιηθεί ένα έργο;» τόνισε σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός και συμπλήρωσε «Η παράταξή μας δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να κάνει τα στραβά μάτια απέναντι σε καμία κυβέρνηση και ότι θα προασπίσει τα συμφέροντα των πολιτών και μόνον αυτών».

Επικοινωνήστε μαζί μας