Ανύπαρκτη η Περιφέρεια Αττικής από τους ελέγχους για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στην αγορά – Αφύσικες οι τιμές βασικών προϊόντων, απλησίαστες για τη μέση ελληνική οικογένεια – Γ. Σγουρός προς Πατούλη: Περιφέρεια δεν είναι μόνο φωτογραφίσεις και απευθείας αναθέσεις

Για απουσία ουσιαστικών αγορανομικών ελέγχων στην αγορά ώστε να περιοριστούν και να παταχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και ακρίβειας που συμπιέζουν το εισόδημα των πολιτών και έχουν φέρει χιλιάδες νοικοκυριά σε απόγνωση κατηγορεί τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ο Γιάννης Σγουρός.

Ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής επισημαίνει ότι οι αρμοδιότητες του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης στη διενέργεια αγορανομικών ελέγχων είναι πάρα πολύ σημαντικές για την ομαλή λειτουργία της αλυσίδας τροφίμων και αγαθών και την προστασία των καταναλωτών. Ωστόσο η νυν διοίκηση της Περιφέρειας έχει επιδείξει πρωτοφανή αδιαφορία στο κύμα ακρίβειας που ταλανίζει την αγορά, που εκτείνεται ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής, δεν διενεργεί ουσιαστικούς και σε βάθος ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος διαμόρφωσης των τελικών τιμών των προϊόντων, έχοντας αφήσει στο έλεος των κερδοσκόπων τους πολίτες καταναλωτές.

«Αυτό που συμβαίνει με τις τιμές της αγοράς δεν είναι φυσιολογικό. Οι πολίτες στενάζουν. Οι τιμές καλπάζουν. Βασικά είδη διαβίωσης είναι απλησίαστα για τη μέση ελληνική οικογένεια. Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια δεν επιβεβαιώνονται από τις τιμές σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. των ίδιων ακριβώς προϊόντων» τόνισε σε τοποθέτησή του.

Ο Γιάννης Σγουρός υπενθύμισε ότι στο παρελθόν οι καθημερινοί έλεγχοι των Νομαρχιών Αθήνας και Πειραιά είχαν αναδείξει σειρά παραβάσεων και κακώς κείμενα της αγοράς (διαφορές τιμών από το ράφι στο ταμείο, διαφορές τιμών από το τελωνείο ή από το χωράφι στο ράφι, είσπραξη υπερτιμήματος κοκ) που αντιμετωπίστηκαν με αυστηρότητα και αποτελεσματικότητα προς όφελος των πολιτών καταναλωτών. Όπου χρειάστηκε υπήρξαν συγκρούσεις με την κεντρική πολιτική ηγεσία και όπου χρειάστηκε συνεργασία με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών, πάντως όχι συμβιβασμός και αδιαφορία.

«Ο κ. Πατούλης και η Περιφέρεια Αττικής υπό την διοίκησή του αντί να πρωτοστατούν στους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών, πρωταγωνιστούν στις δαπάνες για απευθείας αναθέσεις, στις φωτογραφίσεις και στις δημόσιες σχέσεις. Εάν δεν σταθούν στο πλευρό των πολιτών τώρα που υπάρχει ανάγκη πότε θα το κάνουν; Εάν δεν αναδείξουν τώρα τα κακώς κείμενα, τότε πότε; Οι πολίτες έχουν σήμερα περισσότερο από ποτέ ανάγκη την ουσιαστική συμπαράσταση της Περιφέρειας Αττικής που πρέπει να ανταποκριθεί στον καθοριστικό θεσμικό της ρόλο και ο κ. Πατούλης τρέχει από πίτα σε πίτα. Για ακόμη μία φορά η διοίκηση της περιφέρειας αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επικοινωνήστε μαζί μας