Επίσκεψη Γιάννη Σγουρού στα Μέγαρα και στον υγρότοπο του Βουρκαρίου

Στο πλαίσιο των επισκέψεων του επικεφαλής της παράταξης «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση» Γιάννη Σγουρού, σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής που υπάρχουν σημαντικά περιβαλλοντικά και διαχειριστικά ζητήματα, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 βρέθηκε συνοδεία στελεχών της παράταξης, στο Βουρκάρι του Δήμου Μεγαρέων.

Ένας σημαντικός υγρότοπος, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και εκτείνεται μεταξύ Νέας Περάμου και Πάχης. Αποτελεί βιότοπο με σημαντική βιοποικιλότητα, σπάνια είδη πουλιών, αλλά και μοναδική ιστορική αξία. Δυστυχώς και σε αυτή την περιοχή η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού και πλάνου ανάδειξης και αξιοποίησης της από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Η περιοχή του Βουρκαρίου αποτελεί μεταναστευτικό σταθμό για τα πουλιά και είναι επίσημα καταχωρημένη στον κατάλογο του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων ( ΕΚΒΥ ) και στο Διεθνές Δίκτυο των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά ( IBAs : Important Bird Areas ) με κωδικό IBA GR204. Επίσης είναι το μοναδικό Περιφερειακό Πάρκο στη Δυτική Αττική και προστατεύεται νομικά από το 2017 (ΠΔ – ΦΕΚ72/ΑΑΠ/31.03.2017). Επιπρόσθετα βάσει του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΡΣΑ) αποτελεί υγρότοπο Α’ Προτεραιότητας  για εκπόνηση μελετών και χρηματοδότηση δράσεων και έργων προστασίας.

Δυστυχώς, παρά την κατοχύρωση της νομικής προστασίας του εδώ και επτά χρόνια, δεν έχουν προχωρήσει σχεδιασμοί και έργα για την ουσιαστική αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξή του. Φυσικά το πρώτο άμεσα αναγκαίο βήμα είναι η ολοκλήρωση της διαχειριστικής μελέτης, την οποία άμεσα πρέπει να ολοκληρώσει η Περιφέρεια. Πρέπει να ακολουθήσουν μελετημένα και προσεγμένα έργα και παρεμβάσεις για την αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξή του.

Η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας είχε εξαγγείλει έργα ύψους 1,3 εκ για τον υγροβιότοπο τα οποία άμεσα πρέπει η νέα διοίκηση να προωθήσει.  Εμείς ως παράταξη, που έχει αποδείξει στη πράξη, ως διοίκηση και ως αντιπολίτευση, το ενδιαφέρον και την ευαισθησία της για το περιβάλλον και την προστασία του, θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις πιέζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις. Είναι ανεπίτρεπτο το 2024, όταν όλος ο πλανήτης δίνει αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάσχεση των συνεπειών από την κλιματική κρίση που βιώνουμε, η Περιφέρεια Αττικής να παραμένει ουραγός σε τέτοια ζητήματα.

Η παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» θα είναι δίπλα στους πολίτες της περιοχής και στους αγώνες που κάνουν για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Βουρκαρίου, ενός ζωντανού κυττάρου πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Μην λησμονούμε πως στη περιοχή υπάρχει και ένα από τα μεγαλύτερα σε μήκος σωζόμενο τείχος, ίσως το μοναδικό οχυρωματικό έργο επί εποχής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που…περιμένει και αυτό καρτερικά την Πολιτεία να το αναστηλώσει και να του δώσει τη θέση που του αναλογεί στην ιστορία του τόπου των Μεγάρων και της πατρίδας μας.

Επικοινωνήστε μαζί μας