157-αντιπλημμυρικά-έργα-434,2-εκ.-ευρώ-σε-47-Δήμους

157 αντιπλημμυρικά έργα 434,2 εκ. ευρώ σε 47 Δήμους

«Φράγμα» στο φόβο του κινδύνου μια πλημμύρας που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες σημεία της Αττικής βάζει η Περιφέρεια με έργα ουσίας και σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα της Αντιπλημμυρικής Προστασίας. 

Το μέχρι σήμερα έργο της Περιφέρειας αποδεικνύει στην πράξη ότι πρώτο μέλημα παραμένει η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών μέσα από αποτελεσματικές δράσεις. Παρά τον περιορισμό των πόρων,  αγωγοί ομβρίων υδάτων, φρεάτια και ρέματα, κατασκευάστηκαν και συντηρήθηκαν, από το 2011 μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, έχουν εκτελεστεί και εκτελούνται 157 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 434,2 εκ. ευρώ, σε 47 Δήμους της Αττικής, με κοινοτικούς και ίδιους πόρους της Περιφέρειας.

Αναλυτικά τα έργα ανά Περιφερειακή Ενότητα είναι:

  • Κεντρικός Τομέας Αθήνας : 10 έργα – 25,9 εκ €
  • Βόρειος Τομέας Αθήνας : 23 έργα – 82,5 εκ €
  • Νότιος Τομέας Αθήνας : 8 έργα – 36 εκ €
  • Δυτικός Τομέας Αθήνας : 5 έργα – 13,7 εκ €
  • Ανατολική Αττική : 57 έργα – 188,6 εκ €
  • Δυτική Αττική : 17 έργα – 36,7 εκ €
  • Πειραιάς : 5 έργα – 17,8 εκ €
  • Νησιά: 6 έργα – 15 εκ €

Υπενθυμίζεται ότι από τη Νομαρχία Αθηνών έχουν ολοκληρωθεί 61 έργα προϋπολογισμού 71 εκ. ευρώ σε 24 Δήμους, τα οποία συνέβαλαν καθοριστικά στην προστασία δεκάδων περιοχών από τις δραματικές συνέπειες των πλημμυρών.

«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, επιλέξαμε να χρηματοδοτήσουμε αναγκαία έργα υποδομής, έργα ουσίας και όχι βιτρίνας και δημοσίων σχέσεων» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και πρόσθεσε: «Το ζήτημα βέβαια της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής, δεν έχει επιλυθεί οριστικά και συνολικά. Απαιτούνται περισσότερα από 2 δις ευρώ για να θωρακιστούν όλα τα επικίνδυνα σημεία της Αττικής, άμεσες παρεμβάσεις στα ρέματα που ανήκουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείο Υποδομών, απαιτείται -σε συνεργασία με τους Δήμους- αξιολόγηση και ιεράρχηση της επικινδυνότητας κάθε σημείου και τις αναγκαιότητας των παρεμβάσεων, καθώς τα κονδύλια είναι περιορισμένα, απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις για να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο και να γνωρίζει κάθε εμπλεκόμενος στα αντιπλημμυρικά έργα τις αρμοδιότητες και τους πόρους του».

Social

Γιάννης Σγουρός © 2023. All Rights Reserved